Fårö Gotland – från en magisk ö till en annan

Gotlandstips

Magiska Fårö

 

Om det är något du inte får missa när du besöker Gotland så är det Fårö. Ön må vara liten till storleken, endast 18 km lång, men naturen och atmosfären är så storslagen att den väger upp. När du väl kommit över med färjan, som på sommaren ofta harrlite köer, så har du mycket att upptäcka runt ön.

Fårö är känt för sina vackra stränder och oavsett var på ön du befinner dig har du en på behagligt avstånd.  På nordvästra delen av ön hittar du Ekeviken, som med sin vackra natur och långgrunda strand  är omtyckt av många som söker lugn och ro. Beger du dig  längre norrut till öns nordöstra spets hittar du Norsta Auren, en fyra kilometer lång sandstrand med stora sanddynor ( och en och annan nakenbadare). På nordöstra sidan ligger härliga Sudersand, med finkornig vit sand, strandbar, camping och flera restauranger.

Helgumannen fiskeläger Fårö

Helgumannen är ett välbevarat litet fiskeläge som ofta får vara med och visualisera  bilden av Gotland. Många har sett bilder på de små fiskebodarna i trä som står tätt placerade på klapperstensstranden mellan Digerhuvud och Langhammars raukområde. Idag används bodarna för fritidsfiske, men under 1800-talet och tidigt 1900-tal användes de av fåröborna som då var beroende av strömmingsfiske.

Gotlandstips