Visby innerstad – Upptäck vårt kvarter

Gotlandstips

Visby innerstad

 

När ni bor hos oss på Strand Hotel bor ni mitt i hjärtat av Visby innerstad. Hansestaden Visby, som med sina kullerstensprydda gränder, rosor och ruiner för tankarna tillbaka till det medeltida Visby, bjuder på  mycket  historia men också moderna sevärdheter, shopping och aktiviteter.

Visby domkyrka S:ta Maria

Mitt i Visby innerstad, under klinten, tornar Visby domkyrka upp sig. S:ta Maria, som kyrkan också heter, byggdes under sent  1100-tal men har under flera omgångar byggts ut och reparerats. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan under 1700-talet, efter att alla tre tornen hade skadats av en brand. Idag är S:ta Maria  en levande församlingskyrka året runt, med söndagsmässa, dop, vigslar, begravningar och mycket annat.

Ringmuren.

Mitt i Visby innerstad, under klinten, tornar Visby domkyrka upp sig. S:ta Maria, som kyrkan också heter, byggdes under sent  1100-tal men har under flera omgångar byggts ut och reparerats. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan under 1700-talet, efter att alla tre tornen hade skadats av en brand. Året runt är kyrkan en levande församlingskyrka för gotlänningarna, med söndagsmässa, dop, vigslar, begravningar och mycket annat.

Visbys kyrkoruiner.

Kyrkoruinerna i Visby är en av innerstadens huvudattraktioner. Under sommarhalvåret står dom öppna för  besökare och olika typer av kulturevenemang, och det är också vanligt att boka en ruin för kalas, event eller bröllop. På bilden ser du Sankta Karin, en av de största kyrkoruinerna intill stora torget mitt i Visby.

Almedalen Visby innerstad

Almedalen.

Ett stenkast från Strand Hotel ligger Visbys kändaste park, Almedalen. Parken, som varje år är värd för Almedalsveckan, är den naturliga tillflyktsplatsen för både gotlänningar och turister som vill koppla av  med picknick, promenader,  umgänge och lek. Parken inramas av själva  ringmuren, och bakom muren ser du flera av Visbys kända byggnader och ruiner, som , Drottens kyrkoruin,  Visby Domkyrka och S:t Lars kyrkoruin.

GOTLANDSTIPS

Mer om Visby

Visby – Sveriges sommarhuvudstad nummer ett

Visby är en sagolikt vacker stad med sin medeltida ringmur och sina många pittoreska, rosprydda gränder. Här finner du den rogivande Botaniska trädgården och ett stenkast från hamnen ligger Almedalen, en praktfull park i hjärtat av Visby. Almedalen är kanske mest känd för Almedalsveckan (politikerveckan) som går av stapeln varje sommar i Visby. Hansestaden, Visbys egna världsarv, sätter sin prägel på hela staden med sina medeltida sten- och trähus, kyrkruiner och kullerstensgator. Staden fullkomligt sjuder av liv och rörelse hela sommaren och bjuder på ett pulserade och intensivt nattliv. Det är inte konstigt att Visby är ett av Sveriges mest besöka turistmål.

När båten närmar sig ön möts man av Visbys fantastiska silhuett. I den medeltida staden som sluttar ner mot havet ser man bland annat de mäktiga ruinerna och domkyrkans torn som sträcker sig mot himlen, mitt bland myllret av hustak och grönområden. Man ser hur hela innerstaden omfamnas av Visbys välbevarade ringmur, som bidrar till att många ser Visby som Sveriges vackraste stad.

Historien är ständigt närvarande när man vandrar längs Visbys kullerstensgator. Hansestaden Visby kallas ibland för ”Medeltidens Manhattan” på grund av dess betydelse som kommersiellt centrum under medeltiden, och tillhör världsarven på UNESCO:s lista över världens kultur- och naturminnen.

Leta dig in i några av de mysiga gränderna och förundras över de slingrande rosornas prakt längs väggarna på de ofta lågt byggda småhusen. Besök Visbys imponerande medeltida kyrkoruiner. På Gotlands Museum kan barn och vuxna fördjupa sig ytterligare i historien bland runstenar, riddares rustningar och gnistrande guld- och silverskatter som hittats på ön. Årets höjdpunkt för många är Medeltidsveckan i augusti, när Visby fylls av medeltida marknader, tornerspel, eldshower och mängder av fascinerande arrangemang.

Men Visby är också i högsta grad en stad i nutiden. Här finns stora möjligheter till shopping på bland annat Adelsgatan, Hästgatan och Östercentrum. I Visby hittar du allt från lokalt producerat hantverk till märkeskläder. Utbudet är stort och brett. Visby är Sveriges krogtätaste med gott om restauranger i alla prisklasser, barer och nattklubbar. Uteserveringarna i hamnen och på Stora torget lockar många till att sitta kvar sent på sommarkvällarna. De partysugna hittar definitivt sitt lystmäte på barer och klubbar som ofta bokar Sveriges hetaste artister och DJ:s under sommaren. För många börjar festen redan på eftermiddagen på Kallis berömda after beach.Visby lyckas vara allt det här, på samma gång, utan att förlora sin unika prägel. Många som besöker Östersjöns pärla återkommer år efter år.